zon02jun16:00Expositie-opening: Ben Vollers16:00(GMT+02:00)

Info

Afgelopen februari zou Ben Vollers zijn werk exposeren in Café Nova, maar helaas overleed hij eind 2023. Deze expositie is daarom een postuum eerbetoon aan Ben en zijn werk.

Ben Vollers was een Amsterdamse beeldend kunstenaar die sinds 1988 lyrisch abstract schildert, zowel op doek als op papier. Hij werd geïnspireerd door The New York School van het abstract expressionisme, met namen als Pollock, Twombly en De Kooning. In zijn werk speelde de klassieke oudheid een belangrijke rol, evenals de gehele Europese geschiedenis; zijn titels verwijzen er vaak naar. Hij zag zijn werk als ‘visuele sporen van een verleden’ die in zijn eigen hoofd leefden.

Hij schilderde in stevige kwastbewegingen die duidelijke kleurvlakken deden ontstaan. Het tekenen is met dunne lijnen over en tussen de vlakken aanwezig, als het noodzakelijke tegenspel. Het schilderen deed hij spontaan en zonder beeld vooraf; het werk ontstond ter plekke, al associërend. Zijn lichamelijke beweging uit zich met name in de graffiti-achtige lijnen die zich terloops door het werk heen bewegen; zij vormen meestal de eerste aanzet tot het schilderen of ze zijn de uiteindelijke ‘finishing touch’.

Er is een duidelijke Hollandse inslag in de schilderkunst van Ben Vollers, een atmosferische geladenheid die niet los staat van de Hollandse luchten en het water in en om de stad. Deze atmosfeer verzacht de grote robuuste kleurvelden en geeft gelaagdheid binnen het schilderij.

Naast zijn individuele werk schilderde Ben Vollers met Fons Heijnsbroek gedurende enkele jaren de Benfo-schilderijen; grote expressieve abstracte doeken, die ter plekke samen werden gemaakt.

De opening wordt muzikaal begeleid door The Music Club.

Het café is geopend vanaf 15:00 uur en de entree is gratis.

Ben Vollers

Organizator

Café Nova

Café Nova is een plek voor kunst, muziek, lezingen, feestjes en overige gezelligheid.
info@cafe-nova.nlMarktstraat 20, Apeldoorn